Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post Reply
User avatar
Chep
Posts: 38
Joined: Wed Dec 24, 2008 9:30 pm

Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by Chep »

UK Army Iraq.jpg
UK Army Iraq.jpg (35.79 KiB) Viewed 40077 times
Після того як Саддам Хусейн порушив цілий ряд резолюцій Організації Об'єднаних Націй. У листопаді 2002 року ООН оголосила, що вона більше не буде миритися з іракським режимом та його діями стосовно невиконня зобов’язань в галузі ядерної енергетики, що являється порушенням норм міжнародного права. Іракська влада не лише не допускала інспекторів МАГАТЕ на територію країни, але займалася систематичним приховуванням і обманом. Намагаючись ухилитися від міжнародних зобов’язань в галузі роззброєння.
У зв'язку з тим, що іракським режимом не виконано ряд зобов’язань перед Організацією Об'єднаних Націй, на підставі повноважень наданих резолюціями ООН, Великобританія приєдналася до військового контингенту США, з метою створення коаліції збройних сил направлену на застосування сили в якості останнього засобу по забезпеченню дотримання Іраком своїх зобов’язань. Головна мета коаліційних сил в Іраку полягає в усуненні загрози, яку Саддам, здатний завдати своїм сусідам та своєму народові, маючи на озброєнні зброю масового ураження Крім того, тимчасовий коаліційний уряд зобов'язався підтримати іракський народ в його прагненні до миру, процвітання, свободи та демократичного управління.
24 лютого 2003 року, Великобританія, США та Іспанії представили проект резолюції ООН, в якому зазначалося, що Ірак не скористався можливістю дипломатичного врегулювання питання розміщення зброї масового ураження на своїй території. Незважаючи на значні дипломатичні зусилля, до 18 березня 2003 року уряд Великобританії та його партнери по коаліції прийшли до висновку, що дипломатичні засоби були вичерпані. Якщо Саддам Хусейн не дотримається остаточного ультиматуму США та не покине Ірак, альтернативи військовим діям проти Іракського режим не буде.
Військова кампанія почалася рано вранці 20 березня 2003 року, приблизно через 90 хвилин після закінчення терміну ультиматуму США для Саддама Хусейна покинути Ірак. Після розвідки про місцезнаходження високопоставлених членів іракського керівництва, літаки США і кілька крилатих ракет вразили військові об’єкти іракського режиму навколо Багдада.
Сухопутна операція розпочалася 20 березня 2003 року , менше ніж через 24 години після першого бомбардування. Початкова мета операції була захоплення півострова Аль Фао (Al Faw), щоб забезпечити доступ до стратегічно важливого порту Умм- Каср (Umm Qasr).
2.JPG
2.JPG (15.91 KiB) Viewed 40066 times
Коаліційні сили, очолювані військами Королівської морської піхота, розпочали атаку на півострові, з використанням вертольотів і десантних катерів, при підтримці трьох фрегатів забезпечення вогневої підтримки Королівських ВМС.
Отримання контролю над півостровом Аль Фао и нафтовими родовищами Rumaylah, є одним з ключових успіхів коаліції на першому етапі компанії, що дозволило коаліційним силам нступати на північ.
Last edited by Chep on Fri Jan 23, 2009 12:43 am, edited 3 times in total.

User avatar
Chep
Posts: 38
Joined: Wed Dec 24, 2008 9:30 pm

Re: Час військової кампанії 2003 року.

Post by Chep »

Наступним важливим завданням, що постала перед армією її Величності, взяття міста Басра. Іракські війська використовували це місто, як базу для підготовки нападів на коаліційні маршрути забезпечення.
Basra is Iraq's second largest city and main seaport..jpg
Basra is Iraq's second largest city and main seaport..jpg (58.1 KiB) Viewed 40075 times
За чотири дня силами Великобританії було захоплено аеропорт в Басрі, не дивлячись на значний опір з боку іракських повстанців військам вдалося розширити сферу контролю в прилеглих до міста Басра територіях.
Через кілька днів після захоплення аеропорту, Великобританські сили увійшли в місто Аз Зубайр (As Zubayr), на південно - західніше від Басри.
A British tank in Basra, Iraq.jpg
A British tank in Basra, Iraq.jpg (52.51 KiB) Viewed 40067 times
Last edited by Chep on Fri Jan 23, 2009 4:40 pm, edited 3 times in total.

User avatar
Chep
Posts: 38
Joined: Wed Dec 24, 2008 9:30 pm

Re: Час військової кампанії 2003 року.

Post by Chep »

Оцінивши ситуацію та наявні сили, 6 квітня 2003 року, Британське командування прийняло рішення про штурм Басри. Сили Великобританії почали штурм з трьох напрямків, зустрічаючи незначний опір штурмом взяли штаб-квартиру партії Баас (Ba'ath Party). Друге по величині місто в Іраку, було взято за короткий термін з мінімальними втратами з обох боків.
Сили Великобританії вітали місцеві жителі, і, хоча там було кілька грабежів символів режиму Баас протягом перших кількох днів, місто незабаром почало повертатися до нормального життя.
3.JPG
3.JPG (74.08 KiB) Viewed 40579 times
Командування Великобританії швидко встановило контакти з місцевими лідерами та допомогло у відновленні функціонування поліції.
Перше спільне патрулювання військових Великобританії з іракськими поліцейськими відбулося всього через тиждень після звільнення Басри.
Сили Великобританії контролюючи південно-східну частину Іраку забезпечували швидке просування американських союзників в напрямок Багдаду.
Протягом чотирьох днів після початку операції американська армія був на Наджафі (An Najaf ), приблизно в 60 милях від Багдада, в той час морська піхоти США розпочали наступ на півночі вздовж різних маршрутів в напрямку Ель-Кут(Al Kut). Після кількох днів розгортання своїх позицій та арт – підготовки американські війська відкрили вогонь по підрозділам республіканської гвардії навколо Багдаду. До 4 квітня 2003 року вони захопили околиці міста, в тому числі міжнародний аеропорт, і почали робити успішні рейди в межах міста.
До 8 квітня 2003 року, американські війська контролювали підходи до міст, американські військовослужбовці відвідали палац Саддама в центрі Багдада. В ночі американські війська зайняли позиції в центральній частині Багдада.
9 квітня 2003 року натовпи народу зібралися в центрі міста, щоб привітати коаліційні сил і знищити символи старого режиму.
Children in the Iraqi town of Basra.jpg
Children in the Iraqi town of Basra.jpg (14.42 KiB) Viewed 40076 times
Захід Іраку також був взятий під контроль коаліційних військ. Через кілька днів на півночі Іраку в містах Тікріт, Мосул і Кіркуку (Tikrit, Mosul and Kirkuk) під тиском коаліційних військ впали режими Саддама.
14 квітня 2003 року прем'єр-міністр повідомив Палаті громад (House of Commons), що: "Менше ніж через чотири тижні після початку війни, режиму Саддама більше немає, основна частина Іраку перебуває під контролем коаліції, і переважна більшість іракців радіють поваленню режиму Саддама".
10 липня 2003 , В Басрі на базі Третього Дивізіону Британських військових сил формується генеральний штаб Багатонаціонального Дивізіону (Південно -Східний).
13 грудня 2003, Коаліційні сили затримали Саддама Хусейна.

1.JPG
1.JPG (94.43 KiB) Viewed 40067 times
Британські сили відіграли ключову роль в очолюваній Сполученими Штатами коаліції військового контингенту, які розпочали 20 березня 2003 року антитерористичну операцію направлену на остаточне повалення режиму Саддама Хусейна. На сьогоднішній день Британські сили, поряд із США та іншими союзниками Багатонаціональних сил наділені мандатом ООН, продовжують працювати з демократично обраним урядом Іраку для відновлення нормального життя, забезпечення безпеки та боротьби з повстанцями.

User avatar
scirocco
Posts: 294
Joined: Mon Oct 27, 2008 11:11 am
Location: г. Запорожье ROYAL'S (Royal Marines Commando) LCpl
Contact:

Re: Час військової кампанії 2003 року.

Post by scirocco »

Chep wrote: взяття міста Басра. Ізраїльські війська використовували це місто, як базу для підготовки нападів на коаліційні маршрути забезпечення.
Будь ласка відредактуй свій другий допис.

User avatar
Vjus
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Posts: 266
Joined: Thu Sep 25, 2008 12:36 pm
Команда: Black Cats(42RMC)
Location: м. Суми
Contact:

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by Vjus »

Да ладно че придераться! Парень и так постарался, вон сколько интересной инфы выложил! РИСПЕКТ :yes_sir:
Image
Image

User avatar
scirocco
Posts: 294
Joined: Mon Oct 27, 2008 11:11 am
Location: г. Запорожье ROYAL'S (Royal Marines Commando) LCpl
Contact:

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by scirocco »

Працю поважаю! Топікстартеру - респект! Але все таки то дуже суттева помилка. Але мені по фігу. Але таки дуже крутий той Ізраїль, що напав на коаліційні сили у Іраку! :lol:

User avatar
Teslen
Posts: 391
Joined: Thu Aug 14, 2008 8:13 pm
Команда: Центурія Пріор
Location: Київ

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by Teslen »

топикстартеру- респект! :yes_sir:

User avatar
Olivera [RGJ]
ololol
ololol
Posts: 273
Joined: Thu Apr 09, 2009 9:58 pm
Команда: Royal Green Jackets
Location: Киев
Contact:

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by Olivera [RGJ] »

:yes_sir:
Image
Why is the sky blue? Cause God loves the Infantry
Image
Image

User avatar
Graf
ololol
ololol
Posts: 71
Joined: Mon Feb 09, 2009 1:53 pm
Команда: Royal Green Jackets
Location: Київ

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by Graf »

Пасиб
Proud to be a rifleman

User avatar
SheparD
Posts: 1
Joined: Mon Apr 19, 2010 2:07 pm
Команда: 40 RMC(Одесса)
Location: Одесса
Contact:

Re: Час військової кампанії в Іраку 2003 року.

Post by SheparD »

:yes_sir:

Post Reply

Return to “Ірак”